Lekcje promocji zdrowia w klasie II c

Na lekcji promocji zdrowia odbyło się spotkanie z dietetyk dr inż. Kamilą Kuźmicz. Młodzież klasy II c (biologiczno-chemicznej) i klasy III a (rekreacja ruchowa) mogła zapoznać się z rodzajami diet, zasadami zdrowego odżywiania m. in. jak prawidłowo układać jadłospisy, aby nasze posiłki zawierały odpowiednią ilość składników odżywczych i kalorii; jakich błędów żywieniowych powinniśmy unikać i jakie są ich konsekwencje.

Uzyskaliśmy wiele cennych i ciekawych informacji:

NAWYKI ŻYWIENIOWE –‘ZASADA 7 U’ wg profesora Bergera

1) UROZMAICENIE - każda grupa żywności możliwie w każdym posiłku

2) UMIARKOWANIE - ilość pokarmów zgodna
z zapotrzebowaniem energetycznym – utrzymanie optymalnej masy ciała

3) UREGULOWANIE - stała częstotliwość, wielkość i jakość posiłków

4) UMIEJĘTNOŚĆ - przyrządzania potraw -zachowanie wartości odżywczej surowców i zapewnienie ich jakości sensorycznej

5) UNIKANIE - nadmiaru tłuszczu, cukru, soli, alkoholu

6) UPRAWIANIE SPORTU - systematyczne ćwiczenia, spacery i….

7) UŚMIECHNIJ SIĘ!

Jak dieta wpływa na nasz mózg?

Czego najbardziej potrzebuje umysł

      Glukozy

      Białek

      Kwasów tłuszczowych nienasyconych ( w tym Ω3 i Ω6)

      Witamin (szczególnie:  A, C, E i z grupy B)

      Składników mineralnych (szczególnie: Fe, Ca, Mg, Na, Mn,  Zn, J, Li, Se, Cr)

      Wody

      A NA PEWNO NIE POTRZEBUJE- SUPLEMENTÓW DIETY!

Cieszymy się bardzo, że odwiedzają nas absolwenci X LO, dzięki którym zapoznajemy się ze specyfiką uczelni na których studiują. Do tej pory spotkaliśmy się z:

©     Klaudią Antkowiak - studentką Wydziału Pielęgniarstwa Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego,

©     Justyną Popkowską i Natalią Spólnicką studentkami Wydziału Kosmetologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego,

©     Mateuszem Domagałą – studentem III roku fizjoterapii Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu.

 

 

Ukończenie kierunków licealnych związanych z biologią i chemią otwiera wiele możliwości dalszego rozwoju w przemyśle lub medycynie. Nasi goście przybliżyli nam trudności, obowiązki, a także satysfakcję jaka płynie z pracy w poszczególnych zawodach oraz rozwiali szereg wątpliwości dotyczących rekrutacji na uczelnie wyższe, która w przyszłym roku będzie dotyczyła również nas.