Zdrowe odżywianie, podejmuję wyzwanie

Tydzień promocji zdrowia rozpoczęliśmy w tym roku 22.02.2019 degustacją miodów. Na długich przerwach mieliśmy okazję pokosztować miodów z pasieki zaprzyjaźnionego pszczelarza, można było także kupić sobie miód czy świecę z pszczelego wosku. Poniedziałek rozpoczęliśmy gimnastyką, a we wtorek i środę w auli szkolnej klasy czwarte, piąte i szóste prezentowały produkty, które można spakować do szkolnej śniadaniówki czyli tzw. przegryzki. Wysłuchaliśmy prezentacji przygotowanej przez uczniów klas siódmych i ósmych, obejrzeliśmy filmiki o zdrowym odżywianiu, a co najważniejsze zjedliśmy pyszne jogurty z płatkami, wypiliśmy zdrowe soki i herbatki owocowe, posmakowaliśmy warzywnych przekąsek, a nawet domowych wypieków. Produkty znikały z naszych stoisk w mgnieniu oka. Każda z klas zaprezentowała swoje stoisko: były wierszyki, plakaty, piosenki, a nawet krótkie scenki. Został rozstrzygnięty konkurs na owocowo- warzywne zwierzątko i drugi, najbardziej tego dnia oczekiwany: na najbardziej pomysłowe i najsmaczniejsze stoisko. Jury miało twardy orzech do zgryzienia. Brano pod uwagę smak naszych produktów, ale też wygląd i prezentację naszych stoisk. Z naszej imprezy wszyscy wychodzili uśmiechnięci i najedzeni. Nasz zdrowy tydzień zakończył się w czwartek- zjedzeniem jabłek na lekcjach przez uczniów klas szóstych, siódmych i ósmych.

Bardzo dziękujemy uczniom, rodzicom i wychowawcom za pomoc i mamy nadzieję, że spotkamy się za rok!

Anna Szymanek